Μια ιστορική πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία, που είναι… “έργο Μητσοτάκη”

Δεν έλυσαν τις διαφορές τους, αρχών, πολιτικής ιδεολογίας, αλλά έκαναν το αυτονόητο: μπροστά στον κίνδυνο για τη Δημοκρατία από πρωτοβουλίες μιας αυταρχικής κυβέρνησης, δεν μπορεί παρά να αντιδράσουν όλοι μαζί.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 με το κοινό τους κείμενο δείχνουν το δρόμο στον δημοκρατικό κόσμο. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να υπονομεύεται η Δημοκρατία από μια κυβέρνηση που έχει καταργήσει το Κοινοβούλιο και λειτουργεί μόνο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που κατρακυλά καθημερινά προς ακροδεξιές πολιτικές.

Δείτε: Κοινή καταδίκη της αντιπολίτευσης στην αντιδημοκρατική απαγόρευση- Κείμενο με υπογραφές από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25


Ποιοι υπογράφουν το κοινό κείμενο κατά της χουντικής έμπνευσης κυβερνητικής απαγόρευσης

Η πρωτοβουλία των τριών ηγετών είναι πραγματικά ιστορική, ακόμα και αν δεν προχωρήσει σε άλλα βήματα. Ας μείνει στα θέματα της υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Με θλιβερή εξαίρεση το δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά. Η οποία ήδη δέχεται πυρά από τους συντρόφους της που καταλαβαίνουν τί συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και ποιο είναι το δικό τους χρέος.

Δείτε: Αιχμές Καστανίδη κατά Φώφης για τη μη υπογραφή από το ΚΙΝΑΛ του κοινού κειμένου ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ – ΜΕΡΑ25

Κι αυτό που προέκυψε χθες βράδυ, με το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, είναι έργο Μητσοτάκη. “Έργο” ενός ακραίου και αυταρχικού νεοφιλελεύθερου που δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως εκλεγμένου πρωθυπουργού σε μια οργανωμένη, δημοκρατική κοινωνία, αλλά ως “ηγεμόνα” σε ένα “δικό του βασίλειο”…

Έχασε κάθε έλεγχο

Όπως άλλωστε αναφέρει η “Αυγή” στο κύριο άρθρο της, οΚυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει χάσει κάθε έλεγχο στην διαχείριση της πανδημίας. Η σημερινή κατάσταση δεν οφείλεται σε κάποια περίεργη συμπεριφορά του κορωνοϊού, αλλά είναι αποτέλεσμα των δικών του ολιγωριών και παραλείψεων.

Αρνήθηκε να πράξει τα αυτονόητα για την προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αρνήθηκε να ενισχύσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αρνήθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές στα δημόσια σχολεία. Παράλληλα άφησε ανυπεράσπιστους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τους καταδίκασε στην ανεργία, τη φτώχεια ή τα πενιχρά επιδόματα.

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε τα απότοκα της εγκληματικής του πολιτικής. Οι νεκροί από τον κορωνοϊό αυξάνονται ραγδαία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λιγοστεύουν επικίνδυνα σε πανελλαδική κλίμακα.

Σε αυτό το σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να ρίχνει τις ευθύνες όχι στην σαφώς ανίκανη και δέσμια συμφερόντων κυβέρνησή του, αλλά στην αντιπολίτευση. Και αποδεικνύεται πως τα ψήγματα αυτοκριτικής για τις καθυστερήσεις των υπουργών του, ήταν απλά μια ακόμα προσπάθεια να υπεκφύγει της ορθής κριτικής που ασκεί η αντιπολίτευση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πια τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι αυτό και ο ίδιος επέλεξε να οχυρώσει τους ψηφοφόρους του και τα πιο συντηρητικά τμήματα του εκλογικού σώματος, προκειμένου να διχάσει το λαό και να μεταθέσει τη συζήτηση αλλού.

Τα προοδευτικά κόμματα εδώ και μέρες είχαν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους γύρω από τους εορτασμούς για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει πως με ολιγομελή αντιπροσωπεία του θα βρεθεί στον χώρο μνήμης και αγώνα για να καταθέσει στεφάνι, πως θα πήγαινε στα ΕΑΤ-ΕΣΑ και κατόπιν στην αμερικάνικη πρεσβεία τηρώντας τα αναγκαία μέτρα. Το ΚΚΕ είχε δηλώσει τη πρόθεσή του να πραγματοποιήσει πορεία, ενώ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τα στελέχη του σημείωναν πως δεν θα απευθύνουν ευρύ κάλεσμα. Το Μέρα25 έλεγε πως θα πραγματοποιήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμα πολλά περιθώρια κινήσεων. Και αν πράγματι ενδιαφερόταν για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα ερχόταν σε επαφή με τους επικεφαλής των κομμάτων, θα κατέθετε αιτήματα και κατόπιν κάθε κόμμα θα επέλεγε τι θα πράξει με την κοινωνία να παρακολουθεί προσεκτικά.

Αντ’ αυτού ο πρωθυπουργός έβαλε τον μονίμως πρόθυμο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ακολουθηθεί το δόγμα «Σοκ και Δέος». Απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων, κίνηση σαφώς αντισυνταγματική, για περισσότερο χρόνο από όσο μπορεί να διαρκούσαν οι εορτασμοί. Πρόκειται για μέτρο που δεν πήραν ούτε οι πρωταίτιοι της Χούντας στο Απριλιανό πραξικόπημα.

Συσπείρωσε έτσι μέσα σε λίγες ώρες τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης γύρω από ένα πολύ απλό ζήτημα: Την υπεράσπιση του Συντάγματος.

Το κοινό κείμενο που υπογράφηκε από τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, και του Μέρα25, ανεξάρτητα από το ποιο ανέλαβε την πρωτοβουλία, αλλά και την στόχευση του καθενός, αποτελεί μια ένδειξη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φλερτάρει απλά με αντιδημοκρατικές μεθόδους, αλλά τις υλοποιεί προκαλώντας την αντίδραση όχι ενός κόμματος, αλλά ενός ευμεγέθους κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.

Τα κόμματα αυτά παραμέρισαν τις πολιτικές, ιδεολογικές και στρατηγικές τους διαφωνίες (όλα τους αποτελούν προϊόντα μεταξύ τους διασπάσεων) και συστρατεύθηκαν στον κοινό αγώνα ενάντια στον διαμορφούμενο ολοκληρωτισμό. Τα αποτελέσματα της συν-υπογραφής του κειμένου θα είναι πολλαπλασιαστικά της δύναμης των επί μέρους σχηματισμών. Και πλέον δημιουργείται η αίσθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ασκεί πολιτική απέναντι σε κάποια αντίπαλα πολιτικά σχέδια, αλλά σε μάζες κόσμου που είναι διατεθειμένες να μην παραδώσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα για χάρη κάποιου αποτυχημένου «σωτήρα».

Το κοινό κείμενο, λοιπόν, αποτελεί τομή για τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Δείχνει την ωριμότητα των κομμάτων που το υπέγραψαν, αλλά και την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν αξίες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ ποδοπατά με διάφορα προσχήματα.

*Για την θλιβερή απουσία του Κιν.Αλλ. δεν εντυπωσιαζόμαστε. Η παρελκυστική τακτική της ηγεσίας του το κατατάσσει αντικειμενικά στους συνοδοιπόρους του Μητσοτακισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί